Η Τουρκία στο στόχαστρο όλων των Αράβων (πλην Κατάρ) για τις γνωστές νεο-Οθωμανικές ορέξεις τους
Τελικά ένας χάρτης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά για την Τουρκία, παρά μια πιθανή εμπλοκή μικρού βεληνεκούς στις περιοχές που δρουν Τούρκοι και φιλότουρκοι Τζιχαντιστές.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν με τον γνωστό πλέον σε όλους προκλητικό χάρτη με τις περιοχές που δήθεν θα επεκταθεί η Τουρκία έως το 2050, έχει ξεσηκώσει μια τεράστια οργή από την Κριμαία και την Αίγυπτο έως την Σ.Αραβία και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου (πλην Κατάρ).
Ο Αιγύπτιος ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος Mahmmud Bassiyuni είπε ότι αυτό που δείχνει ουσιαστικά ο χάρτης που παρουσιάστηκε στο τουρκικό κανάλι, αφορά μια σοβαρότατη πρόθεση “εγκαθίδρυσης” μιας τουρκικής ηγεμονίας από την Λιβύη, την Ελλάδα και τμήματα της Ρωσίας, έως την αραβική Χερσόνησο έως το 2050.Στο θέμα αυτό ο ίδιος τονίζει ότι η Αίγυπτος τα τελευταία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τα σχέδια της Τουρκίας, η οποία αποσταθεροποιεί συνεχώς τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βάσει σχεδίου.
Ο Bassiyuni τόνισε ότι η Τουρκία και το Ιράν επιδιώκουν να μοιραστούν την επιρροή στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την απόσυρση τους στο τέλος της εποχής Ομπάμα, για να αφοσιωθούν στην κόντρα τους με την Κίνα στην Ανατολική Ασία.
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος δήλωσε ότι “αυτό που δείχνει ο χάρτης αναφέρεται στο βιβλίο "Τα επόμενα 100 χρόνια" από τον Αμερικανό George Friedman, ιδρυτή του Κέντρου Ερευνών Stratfor, το οποίο μελετά τις γεωπολιτικές αλλαγές στον κόσμο, βάζει εσκεμμένα τη Μέση Ανατολή υπό τουρκική κυριαρχία.
Ο Αμερικανός συγγραφέας αναφέρει δήθεν την αναβίωση της παρωχημένης οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
α μέλη της οργάνωση αυτής βρίσκονται πλέον σε πολλές αραβικές χώρες, για αυτό και ο Ερντογάν πριν κάποιο διάστημα σε μια στιγμή ειλικρίνειας τα ονόμασε ως τοπικούς πράκτορες”.
Το μελλοντικό στοίχημα του Φρίντμαν, με βάση την ωμή παρέμβαση του Ερντογάν στις χώρες της Μέσης Ανατολής, φέρνει στο μυαλό μας για άλλη μια φορά, το χάος των αραβικών εξεγέρσεων το 2011, οι οποίες ξεκίνησαν από την δήθεν επιτυχία αυτού που αποκαλέστηκε,"τουρκικό πείραμα”.
Ο Bassiyuni, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η δύση έχει έτοιμη την εναλλακτική λύση για να ελέγξει την Τουρκία, δημιουργώντας ταυτόχρονα και το κατάλληλο ανάχωμα εναντίον του Ιράν από τη μία πλευρά, και των επεκτατικών σχεδίων Ρωσίας και Κίνας από την άλλη.
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος επεσήμανε ότι το προτεινόμενο σχέδιο αγνοεί εντελώς το δικαίωμα πολλών λαών στην αυτοδιάθεση, και τόνισε ότι τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία χρησιμοποιούν ισλαμικές οργανώσεις για να επιλύσουν τα προβλήματα τους, ως μία ακόμη επικάλυψη των άπληστων αποικιακών προθέσεων τους.
“Ειδικά σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στην Α.Μεσόγειο, η Τουρκία είχε σκοπό να επεκτείνει τα ηγεμονικά της σχέδια και στην Λιβύη, αλλά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi χάραξε μια κόκκινη γραμμή εμποδίζοντάς την Άγκυρα να κινηθεί περαιτέρω στην χώρα.
Τα χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας που στηρίζονται από την Τουρκία έχουν σκοπό την ανατροπή των αναπτυξιακών προσπαθειών στην Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα μέσα μεταξύ των πολιτών, χωρίς όμως επιτυχία", τονίζει ο ίδιος.
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος προειδοποίησε για το χάρτη, λέγοντας: «Εκφράζει έναν σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει ήδη η Ανατολική Μεσόγειος και η αραβική χερσόνησο, ενώ παρουσιάζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας σε Τυνησία και Σομαλία, ως μέρος ευρύτερου σχεδίου για να περικυκλωθεί η Αίγυπτος.
Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Ραντβάν αλ-Φετούρι προειδοποίησε και αυτός για την παράνοια του Ερντογάν λέγοντας: «Ο Ερντογάν έχει χάσει τα μυαλά του και έχει “μολυνθεί'' από τον ιό της μεγαλομανίας, αφού φαντάζεται την χώρα του ως μια υπερδύναμη που δεν μπορεί κανείς πλέον να την σταματήσει, και αυτό είναι η αρχή του τέλους για τον ίδιο.
Από την άλλη πλευρά τα μέλη του τουρκικού στρατού βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας, αφού δεν ξεχνούν ότι ο Ερντογάν, εξανάγκασε χιλιάδες Τούρκους στρατιωτικούς να περπατούν γυμνοί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.
Για αυτό ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτούς και τις εσωτερικές κρίσεις παρεμβαίνει στις υποθέσεις ξένων χωρών, ειδικά της Συρίας και της Λιβύης, θέλοντας να κρατά απασχολημένες συηνεχώς τις τουρκικές δυνάμεις”.
Ο Αλ-Φιτούρι ανέφερε ότι ο Ερντογάν βλέπει τη Λιβύη ως σωτηρία του από όλες τις εσωτερικές κρίσεις, ενώ τη βλέπει και ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ελέγχου της αφρικανικής ηπείρου, αλλά αυτά είναι όνειρα που θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα, σημειώνει ο ειδικός.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι στρατηγοί θεωρούν πάντα τον εαυτό τους ως πυρήνα του κράτους κινούμενοι μακριά από την πολιτική. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αποξένωση του στρατού από την πολιτική σφαίρα, ωθώντας τον στην δημιουργίας μιας δομής μυστικής οργάνωσης.
Η ανώτατη ηγεσία του στρατού ανέπτυξε μια κουλτούρα μυστικής δικτύωσης, πιστή στο «κράτος» και όχι στην εκάστοτε «εκλεγμένη κυβέρνηση».
Καθοδηγούμενος από την επιταγή της πίστης στα συμφέροντα του κράτους, όπως ορίζεται από το «βαθύ κράτος», ο τουρκικός στρατός ασχολήθηκε με στρατιωτικά πραξικοπήματα για την αποκατάσταση πολιτικών που θεωρούνταν ότι απειλούν το κράτος.
Στα μάτια των ενόπλων δυνάμεων οι πολιτικοί ήταν απλώς «συντονιστές», και έτσι οι δυνάμεις αυτές έχουν συνεχώς στόχο την προστασία του κράτους από τις εκλεγμένες πολιτικές κυβερνήσεις. Λόγω των πολλών παρόμοιων παρεμβάσεων, η έννοια του «βαθέως κράτους» (Derin Devlet) εξελίχθηκε σε έναν αναγνωρισμένο πολιτικό όρο στο λεξικό της τουρκικής πολιτικής.
Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε δράση σε δεδομένη περίοδο, ειδικά μετά τον πολλαπλασιασμό των τουρκικών εσωτερικών προβλημάτων, για να εκδιωχθεί ο Τούρκος πρόεδρος από την εξουσία, με την δικαιολογία ότι θα πρόκειται “για το καλό της χώρας”.