7.10.20

Τι προσέφερε λοιπόν και τι προσφέρει μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία στους Τουρκοκύπριους πολίτες της


 

Τι προσέφερε λοιπόν και τι προσφέρει μέχρι σήμερα  η Κυπριακή Δημοκρατία στους Τουρκοκύπριους πολίτες της, σε σύγκριση με την «βοήθεια» και συμπαράσταση από την  δοτή «μητέρα» τους Τουρκία;

 

Επιμέλεια – Διάταξη από Αντώνη Αντωνά. (Αποσπασματικές πληροφορίες με πρόσθετα σχόλια από παλαιότερα άρθρα μου.)

 

Από το 1963…..Η Κυπριακή Δημοκρατία *παραχωρούσε «δωρεάν» φως, νερό τηλέφωνο, ακόμη και ανθρωπιστική βοήθεια…και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν πλήρωσαν ούτε σεντ, προς Κυπριακή Δημοκρατία….Τις οφειλές εισέπραττε από τους ΤΚ η Τουρκική παράνομη Διοίκηση και τα χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν….εξοπλισμοί, ανέγερση φρουρίων κλπ…. Αυτό το ποσό αποτιμάται μέχρι σήμερα σε δισεκατομμύρια και τα επωμίσθηκε ο Ελληνοκύπριος φορολογούμενος…. 

*Σύμφωνα με την έκθεση της πρώην Γενικής ελέγκτριας της Κ.Δ,.  για την ΑΗΚ, η οποία δημοσιοποιήθηκε, η αξία της ενέργειας που διοχετεύτηκε από το 1964 έως και σήμερα στα κατεχόμενα, και δεν τιμολογήθηκε ούτε εισπράχθηκε, ανέρχεται, χωρίς την επιβολή τόκων, σε 267,8 εκατ. ευρώ. Η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται σε τουρκοκρατούμενες περιοχές από το 1963 και μετά περιλαμβάνεται στα συνολικά έξοδά της ΑΗΚ, αναφέρει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και λαμβάνεται υπόψη στον καταρτισμό των διατιμήσεων που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές. 

Το πιο πάνω ποσό οφειλής των ΤΚ είναι εντελώς ενδεικτικό και πρέπει να τριπλασιασθεί αν προστεθούν και οι απώλειες φόρων, αλλά και οι υπολοιπες δωρεάν παροχές συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν νερό, τηλέφωνα κ.ά.π.

(Σημειώστε ότι, όταν έγινε η καταστροφή στον ηλεκτρικό σταθμό του Μαρί, δανειστήκαμε αναγκαστικά ρεύμα από τους ΤΚ,  Με τα χρήματα,που επικαρπώθηκαν ανέγειραν πριν μερικά χρόνια ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και τους αποδώσαμε 48 εκ. χωρίς να ζητήσουμε να συμψηφιστούν με τα οφειλόμενα τους δις, από το 1963,….

Ενδεικτικά… Αξία και εκμετάλλευση των κατεχομένων Ελληνοκυπριακών περιουσιών από το ΤΚ καθεστώς ίσως άνω των 5 δις, αντίστοιχο ποσό από τις λεηλασίες, λαθρεμπόριο, αρχαιοκαπηλείακλπ….

Εισαγωγές από Τουρκοκρατούμενη περιοχή προς Ελεύθερες περιοχές    ( Συμφωνία Πράσινης Γραμμής) με βάση στοιχεία τελωνείου Κύπρου για το 2017 – 2018…., ενδεικτικά εισήχθηκαν, από τουρκοκρατούμενες περιοχές……511,622 τόνοι πατάτες, λαχανικά 92940 και άλλοι εκατοντάδες τόνοι σε φθαρτά κλπ. Τσιγάρα, ποτά μέσω λαθρεμπορίου 50 τόνοι….Ναρκωτικά άγνωστες μεγάλες ποσότητες…

Συνάλλαγμα το οποίο οι συμπατριώτες μας ΕΚ αφήνουν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές …Καζίνα, ξενοδοχεία, αγορά χρυσαφικών, δερμάτινα είδη, φαγητό, πορνεία….αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια….Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου  2018 είχαμε διελεύσεις Ελληνοκυπρίων προς Β. Κύπρο, μέσω των οδοφραγμάτων 2.684.175. Αν υπολογίσουμε ότι μέσος όρος εξόδων, ανά διέλευση είναι το ελάχιστο 350 Ε. Βενζίνες, διαμονή, φαγητό αναψυχή…τότε έχουμε ένα αριθμό 939,461,250 Ε σε ένα εξάμηνο…..Ντροπή συμπατριώτες….

Επίσης εκατοντάδες Κύπριοι ταξιδεύουν προς Τουρκία –Κωνσταντινούπολη, με τις παράνομες ΤΚ αερογραμμές και αφήνουν άλλο τόσο συνάλλαγμα στην Τουρκία….

Από το 63,  εκατομμύρια οι παροχές της ΚΔ προς ΤΚ. Πρόσφατα  το 2006, με την σύμφωνο γνώμη της  Κ.Δ.  διατέθηκε προς ΤΚ Ευρωπαϊκό κονδύλι με συμμετοχή της , ύψους 259 εκ. (389/2006.) Από το 2011,ετήσια χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 30 εκ. Συνολικά το 2006 χορηγήθηκε το ποσό των 449 εκ. με την συμμετοχή της Κ.Δ. στα πλαίσια του κανονισμού χρηματοδοτικής βοήθειας….προς απομονωμένους ΤΚ.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς ΤΚ, περίπου 6 εκ. ετήσια, γεννητούρια, χημειοθεραπείες, περίθαλψη ηλικιωμένων κλπΣυνταξιούχοι άνω των 30000 ΤΚ με μέσο όρο τα 750 Ε. 22.500 εκ Μηνιαία……Αναπηρικές συντάξεις ακόμη και για τους εξτρεμιστές της ΤΜΤ περί τις 250000Ε μηνιαία…..

Αυτά τα πολύ ολίγα περί απομόνωσης των ΤΚ …από την Κυπριακή Δημοκρατία……Τελικά αυτονόητο είναι, ότι όπως διαφαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία «έμμεσα συντηρεί» και τον Τουρκικό στρατό κατοχής…!

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά…..Πολλές άλλες δεκάδες παροχές απολαμβάνουν οι συμπατριώτες μας ΤΚ από τα ταμεία της ΚΔ…

Ναι, πρόεδρε της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία συντηρεί και συμπαραστέκεται στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους….Εσείς τους χρησιμοποιείται σαν δορυφόρους, για τα δικά σας αθέμιτα αλλότρια συμφέροντα. Αυτά τα ολίγα και άλλα μύρια….

Και σημειώνω ότι από την παμπέσικη διπλωματία των ύπουλων Τούρκων, εμείς οι Έλληνες απέχουμε κατά παρασάγγας….

 

 

Εν συνεχεία, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2018 αναφέρεται ότι 2 εκατομμύρια 684 χιλιάδες 175 άτομα ( Διελεύσεις), επισκέφθηκαν το κατεχόμενο τουρκικό Β. τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου περνώντας, από τα σημεία ελέγχου κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Αν κατά προσέγγιση το κόστος αγορών…., αναψυχής και … λαθρεμπορίου, για κάθε Ελληνοκύπριο που μεταβαίνει στα κατεχόμενα είναι περίπου 350 Ε. τότε αφήνουμε συνάλλαγμα ματωμένο στην κατεχόμενη Κύπρο 939,461,250 Ε. ( Τα φανερά) Δια 6 μήνες 156,576,875 ΜΗΝΙΑΙΑ….! Μια άνευ προηγουμένου οικονομική αιμοδοσία στο παράνομο ΤΚ καθεστώς…, για αγορά όπλων, για συντήρηση του Τουρκικού στρατού κατοχής, επενδύσεις και αξιοποίηση των κατεχομένων ΕΚ περιουσιών….

 Μέτρα τόνωσης των Τουρκοκυπρίων, απροσδιορίστου κόστους και αγνώστων οικονομικών επιπτώσεων ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά από τη σημερινή πολύωρη συνεδρία του Υπουργικού και χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Τα μέτρα παρατίθενται λεπτομερώς σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η Κυβέρνηση και που παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος του κειμένου.

Τα μετρά αποσκοπούν στην παροχή δυνατοτήτων στους Τουρκοκυπρίους που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Το κόστος των μέτρων φαίνεται να καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος τους όμως δεν προσδιορίζεται. Άγνωστες παραμένουν και οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων ανάμεσα στα οποία είναι οι χαλαρώσεις στη διακίνηση και διαμονή τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές αλλά και στη διακίνηση Τουρκοκυπριακών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η σύσταση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων οι δαπάνες του οποίου θα καλύπτονται αρχικά από κονδύλια της Προεδρίας και αργότερα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το γραφείο θα συντονίζει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας για να αποφεύγονται νομοθετικές διακρίσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Θα μεριμνά επίσης για την εισαγωγή πρακτικών διευθετήσεων για εξυπηρέτηση των Τουρκοκυπρίων και θα διαβιβάζει στις κρατικές αρχές αιτήματά τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων που αναφέρονται πιο κάτω, διαρκούσης της κατάστασης μη-λύσης του κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στο βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας.

Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα.

Η εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Συνεπώς τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της (acknowledgment), ή ότι υποβοηθούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ
Η διακίνηση αγαθών θα διευκολυνθεί κατά τρόπο ουσιαστικό. Πιο συγκεκριμένα θα διευκολυνθεί πρακτικά η διακίνηση των επιτοπίως παραγομένων αγαθών καθώς και άλλων αγαθών για προσωπική χρήση από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. (Η διακίνηση αγαθών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τα κατεχόμενα ήταν πάντα ελεύθερη).

Ρυθμίσεις θα γίνουν επίσης σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο, για την κυκλοφορία επιτοπίως και στην Ευρωπαϊκή αγορά ή σε τρίτες χώρες, αγαθών που παράγονται στα κατεχόμενα. Για την πρακτική εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένονται η συμβολή και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Θα διευκολυνθεί περαιτέρω η διακίνηση από τις κατεχόμενες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές τόσο Τουρκοκυπρίων όσο και άλλων προσώπων που βρίσκονται νομίμως στην Κύπρο. Προς τούτο η Κυπριακή Κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει συνεννόηση για διάνοιξη περισσοτέρων σημείων ελεγχόμενης διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Επιπλέον θα γίνουν ρυθμίσεις για τη νόμιμη κυκλοφορία οχημάτων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές από τις 10 Μαΐου 2003, εφόσον θεσπιστεί η αναγκαία νομοθεσία.

Περαιτέρω, θα υπάρξει βαθμιαία χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών στη διακίνηση τουριστών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τις κατεχόμενες, όσον αφορά το χρόνο παραμονής.

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
Θα ληφθούν πρακτικά μέτρα για διευκόλυνση της απασχόλησης Τ/Κ που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές από εργοδότες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές με τους ίδιους όρους απασχόλησης που ισχύουν για τους υπόλοιπους Κυπρίους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, περισσότερη δημοσιοποίηση της ισχύουσας πρακτικής ώστε να γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα ότι μπορούν να απευθύνονται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας για εξεύρεση απασχόλησης. Θα προωθηθεί η υποβολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έμφαση θα δοθεί στην εργοδότηση τεχνικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Γίνονται διευθετήσεις για να ανατεθεί κατάλληλος συντονιστικός ρόλος στις εργατικές ομοσπονδίες, στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, και τις Ομοσπονδίες Εργοδοτών και Βιομηχάνων των δύο κοινοτήτων.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ/ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Θα προωθηθεί, επίσης, η ιδέα ανάθεσης, εργολαβιών και υπεργολαβιών σε Τ/Κ στα κατεχόμενα νοουμένου ότι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΩΝ
Η Κυπριακή Κυβέρνηση εμμένοντας στο ότι είναι παράνομη η σύσταση ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα, αλλά επιθυμώντας να μην γίνονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος πραγματικά προσοντούχων αποφοίτων αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προβεί σε διευθετήσεις έτσι, ώστε να μπορούν να εργοδοτούνται προσοντούχοι Τ/Κ στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές επί τη βάσει των ουσιαστικών τους προσόντων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΚ
Θα ενθαρρυνθεί και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή Τ/Κ σε ερευνητικά και άλλα κοινοτικά προγράμματα όπως Leonardo, Socrates, 6ον Πρόγραμμα Πλαίσιο κ.α. Θα παραχωρηθούν υποτροφίες σε Τ/Κ για παρακολούθηση μαθημάτων σε αναγνωρισμένα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα στην Κύπρο.

Θα εισαχθεί επίσης βαθμιαία η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας - σε βασικό επίπεδο - στη Μέση Εκπαίδευση και σε ενήλικες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. Προς τον σκοπό αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια εργοδότησης Τ/Κ εκπαιδευτικών.

Θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για δωρεάν διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας από Ε/Κ εκπαιδευτικούς σε Τ/Κ ενδιαφερομένους μαθητές/φοιτητές που διαβιούν στην κατεχόμενη περιοχή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΚ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων αθλητικών ομοσπονδιών θα διευκολύνει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις μέσω των Κυπριακών Εθνικών Ομάδων. Η επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 προσφέρεται ως μια καλή ευκαιρία για τη συμπερίληψη Τ/Κ αθλητών στην εθνική ομάδα της Κύπρου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα ενίσταται στη συμμετοχή επιστημόνων, καλλιτεχνών κ.λ.π., από τα κατεχόμενα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό εφόσον συμμετέχουν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και όχι εξ ονόματος, ή με τη χρήση συμβόλων της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων.

Η Κυβέρνηση θα ενισχύσει έμπρακτα διακοινοτικές επαφές και την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Θα ληφθούν περαιτέρω πρακτικά μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των Τ/Κ ασθενών που έρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για διάγνωση ή νοσηλεία. Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μηχανισμός (hot-line) ο οποίος να στελεχώνεται επί 24ώρου βάσεως για το χειρισμό επειγόντων περιστατικών. Επίσης θα παρασχεθούν διευκολύνσεις και κίνητρα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός προς όφελος των ασθενών.

 Στις ημέρες μας αναμφιβόλως υπάρχει  στα Κατεχόμενα εδάφη  η πλειοψηφία των εχέφρονων ειρηνόφιλων Τουρκοκύπριων,  που επιθυμούν μια καλύτερη ημέρα για το νησί σε αρμονική συμβίωση με το ελληνικό στοιχείο… σε αντίθεση με ολίγα σταγονίδια εξτρεμιστών, υποκινούμενων από Τουρκία….

 Πληθυσμιακά οι Τουρκοκύπριοι συρρικνώνονται και οι περισσότεροι ζουν σήμερα στην Αγγλία, Αυσταλία, Αμερική κ.α.  «Ρυθμιστές» πλέον  είναι οι έποικοι από την Ανατολία, οι χιλιάδες κουβαλητοί του στρατού του Αττίλα. Με αυτούς άραγε μπορούν να συνυπάρξουν οι ΕΚ και ΤΚ της Κύπρου; Σαφώς όχι. Σε μία τυχόν λύση του Κυπριακού οι έποικοι θα πρέπει να φύγουν για το καλό και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων.

Επ ευκαιρία επαναλαμβάνω ότι  η Κυπριακή Δημοκρατία, που αναγνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά όχι η Τουρκία, παρεχώρησε Κυπριακά Ευρωπαϊκά διαβατήρια σε όλους τους ΤΚ πολίτες της χωρίς διακρίσεις!

«Τουρκοκύπριοι συμπολίτες,  κατανοήστε ότι και εσείς υπό Τουρκική κατοχή είστε… Μην είστε φερέφωνα και υποτελείς του στρατού κατοχής…..Αν θέλετε  ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία…. αποκηρύξτε και διώξτε τους εισβολείς, που επέφεραν όλεθρο και καταστροφή και σε εσάς και σε εμάς…….Το 74 ήσασταν το 18% του Κυπριακού πληθυσμού. Σήμερα είστε το 9% και σε λίγο οι βάρβαροι έποικοι θα σας έχουν … εξαφανίσει….. ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ….»

«Όταν η Τουρκία …προσφέρει κλάδο ελαίας, βέβαιον είναι ότι όλες οι μητέρες, τόσο στην Τουρκία όσο και Ελλάδα και Κύπρο ειρηνικά θα ανοίξουν τις αγκαλιές τους…στην ΕΙΡΗΝΗ….»

Τέλος καταθέτω ένα πραγματικά συγκινητικό συμβολικό ποίημα που γράφτηκε μετά την Τουρκική εισβολή του 1974….

Η διάσημη Μωαμεθανή Κερυνιώτισσα, Κυπρία ποιήτρια Νεριμάν Τσιαχίτ,

συνταρακτικά γράφει στη καλή της φίλη Χριστιανή Κυπρία Κλεοπάτρα.. ( Απόσπασμα.)

 Η Νεριμάν  από τη Βόρεια Κύπρο, στη φίλη της Κλεοπάτρα στη Νότια…

«Φέρε μου μπαχαρικά για το μεσαρίτικο ψωμί μου Κλεοπάτρα,

Φερε μου κρασί απ΄τα αμπέλια της Λεμεσού,

Κι΄έλα να σηκώσουμε τα ποτήρια μας,

Για την φιλία και την ειρήνη ……

Φέρε μου μια χούφτα χώμα από τα νότια τα μέρη Κλεοπάτρα.

Και έλα να φυτέψουμε λουλούδια της ειρήνης,

στις γλάστρες μας που χρόνια τώρα μένουν άδειες….

Αργούμε πολύ, πάρα πολύ Κλεοπάτρα μου.

Άκου! Άκου το κλάμα μου Κλεοπάτρα……

Έλα να σκεφτούμε, έστω μια φορά,

ποιος πραγματικά είν΄ ο χαμένος……

Εμείς οι Μάνες, Κλεοπάτρα….

Έλα Κλεοπάτρα, έλα μαζί να φυτέψουμε

αμυγδαλιές στην Πράσινη Γραμμή

και να μπολιάσουμε την ειρήνη στα κλαδιά τους.

Άς  φουσκώσουμε τους αγέρηδες της φιλίας,

που θα σηκώσουν ψηλά τους χαρταετούς των παιδιών μας…….

Μέχρι τώρα εμείς οι Μάνες, είμαστε πάντα οι χαμένες,

Για μια φορά Κλεοπάτρα, ας κερδίσουν τα παιδιά μας. ( Την Ειρήνη.)

Bellaque matribus delestata.  Πόλεμος μισητός από τις μητέρες. Οράτιος

Αντώνιος Αντωνάς – Συγγραφέας. 

www.ledrastory.com  cyprushellenica.blogspot.com