Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σύμβαση χρονομίσθωσης συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των λεγομένων “Heron”, από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
Αποτελεί την πρώτη του είδους στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή η σύμβαση. Η έναρξη της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των στοιχείων αυτών θα λάβει χώρα σε μερικούς μήνες από σήμερα.
Αναλυτικά όσα είπε:
''Η διαδικασία προβλέπει στοιχεία υποστήριξης από την ισραηλινή πλευρά, τόσο κατά τα στάδια ποιοτικής παραλαβής των συστημάτων, όσο και για την εν συνεχεία υποστήριξή τους κι αυτό είναι επίσης σημαντικό. Στόχος είναι να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, να αναβαθμιστούν μεθοδικά αλλά και με λύσεις αιχμής όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες, οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι ξέρουν ότι το Ισραήλ παράγει κυρίως Άμυνα και Ασφάλεια. Το Υπουργείο Άμυνάς τους διαθέτει προϋπολογισμό περί τα 36 δισ. απέναντι στα δικά μας 530 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και γι’ αυτό το λόγο είναι σε θέση να παράξει προηγμένα συστήματα στο χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας.
Ζητούμενο για μας είναι να επωφεληθούμε απ’ αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες ιδίως στο πεδίο συστημάτων με τεχνολογίες αιχμής και ει δυνατόν να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή μέρους αυτών των συστημάτων στη χώρα μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σύμβαση χρονομίσθωσης συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των λεγομένων “Heron”, από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Αποτελεί την πρώτη του είδους στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή η σύμβαση. Η έναρξη της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των στοιχείων αυτών θα λάβει χώρα σε μερικούς μήνες από σήμερα. Ήδη τα συστήματα έχουν έρθει, το προσωπικό εκπαιδεύεται και σε μερικούς μήνες θα επιχειρούν στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας.
Ενδεχομένως μέχρι τότε, θα έχουν έρθει κι άλλες προτάσεις, είτε πρόσκτησης, είτε συμπαραγωγής συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων διαφόρων δυνατοτήτων, πράγμα το οποίο μειώνει το κόστος της επιχείρησης, αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο υπεισέρχεται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όταν διεξάγει μια σειρά από αυτές τις αποστολές που μπορούν να εκτελέσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουμε αποκτήσει (και σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε περισσότερα).''
Η αναφορά για τα ελληνικά UAV
''O διαφοροποιός παράγων είναι η παραγωγή του Εθνικού UAV, αλλά νομίζω είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε αρκετά γρήγορα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Το έχουμε εξαγγείλει πρέπει να το οργανώσουμε. Και επειδή βλέπω τώρα να αναπτύσσονται σιγά-σιγά οι συνθήκες να μπορεί να γίνει αυτή η οργάνωση, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, το λέω μόνο ως παράδειγμα επειδή δεν είναι μόνο η υπόθεση του UAV και η πρόταση η συγκεκριμένη που έχει κατατεθεί και οι άλλες οι προτάσεις σχετικά με την επιτήρηση σχετικά με την διαλειτουργικότητα, σχετικά με την κυβερνοάμυνα, που είναι εξαιρετικά νομίζω, σημαντικό, δημιουργούν πεδίο δόξης λαμπρό.
Πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε, πώς θα πάμε σε μία διαδικασία όπου, θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, θα υλοποιηθεί η πρόταση, θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά θα παράξουμε και το τελικό αποτέλεσμα ή κάτι το οποίο να κατευθύνει, σε ένα τελικό αποτέλεσμα.''
https://www.pentapostagma.gr/