29.7.20

Κρούσματα 4.193. Νεκροί 202. Η μάσκα; Και πάλι υποχρεωτική.


Του  συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

 

Δεν μου δημιούργησε καμία – αλλά ΚΑΜΙΑ- έκπληξη η εξαγγελία από τον κ. Χαρδαλιά για επιστροφή σε παλιότερες καταστάσεις με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και «άλλες διατάξεις». Αυτό που θέλαμε, έπρεπε να επιδιώκουμε και ήταν απαραίτητο να αποφύγουμε ήταν να κάνουμε μια τέτοια υποχώρηση. Όλοι βλέπαμε ότι εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα δεν πηγαίναμε καθόλου καλά. Και δεν με ξένισαν οι Δευτεριάτικες επισημάνσεις διαπρεπών λοιμωξιολόγων και καθηγητών. Το είχαμε παραξηλώσει. Οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει, οι μάσκες είχαν πεταχτεί, ο κόσμος είχε ξεχάσει τον χειμώνα που περάσαμε και όλα προς χάριν αυτού που είχαμε τόση ανάγκη: Λίγο περισσότερη ελευθερία, τουρίστες και έσοδα.

Έγιναν όλα. Και οι Μ.Ε.Θ. άρχισαν να ξαναγεμίζουν. Όπως και η Επίδαυρος.

Μετά τον λοιμωξιολόγο Δρόσο Καραγεωργόπουλο που έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι είναι αυξημένες οι εισαγωγές νέων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα beachbars ακολούθησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Αχιλλέας Γραβάνηςπου «σήμανε συναγερμό» αναφέροντας ότι με τα τωρινά δεδομένα είναι πιθανό σε λίγο καιρό να έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωναϊού καθημερινά.

Ο κ. Γραβάνης μάλιστα, μέσα στην προφανή «απελπισία» του, αναγκάστηκε να καταφύγει στο Facebook όπου σε μιαν αγωνιώδη ανάρτησή του, υπογράμμιζε: «Μάσκες φορούν ελάχιστοι και πολλοί τις φορούν λάθος η φορούν λάθος τύπο. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Αλήθεια γιατί δεν κλείνουν για ένα καλοκαίρι τα beachbars που είναιτρυβλία επώασης και υπερμετάδοσης του ιού; Τόσο σημαντικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία; Όπως πάμε σε 3-4 βδομάδες θα καταγράφουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, φέρνοντας το 2ο κύμα τον Αύγουστο, όπως το φοβόμασταν πριν ένα μήνα. Ο κίνδυνος να διαγράψουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου κύματος ορατός πλέον!»

Τρυβλία. Άγνωστη λέξη για πολλούς . Τι σημαίνει; Πλαστικά, ρηχά, στρογγυλά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους μικροβιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Και κατά τον καθηγητή, αυτό είναι τα beachbars. Δοχεία υπερμετάδοσης ιών. Δεν μπορεί λοιπόν να βγαίνει ο φίλος κ. Χαρδαλιάςκαι να λέει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα περιπολικό έξω από κάθε χώρο συγκέντρωσης». Ούτε «Τηρούμε κανόνες αυτοπροστασίας, αποφεύγουμε συναθροίσεις». Αυτό σημαίνει αδυναμία του Κράτους να επιβάλει αυτά που πρέπει διότι «η τήρηση των μέτρων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

Ελάτε να σοβαρευτούμε λίγο: Προχτές το βράδυ, κοντά στο σπίτι μου , στη Βουλιαγμένη, έγινε ένα πάρτι , νεολαιίστικο αν κρίνω από την εκκωφαντική ραπ μουσική που κράτησε ξύπνιους  εκατοντάδες κατοίκους ως τη μία το πρωί. Κάποια στιγμή, γύρω στις 12, βγήκα στο δρόμο να δω τι γινόταν. Φώτα στην είσοδο μιας ,μεγάλης, πολυτελούς πολυκατοικίας ,καμία φύλαξη στην είσοδο, όποιος ήθελε έμπαινε, κανείς δεν φορούσε μάσκα, νεαροί και νεαρές έφταναν μέχρι και εκείνη την ώρα και το γλέντι συνεχιζόταν. Μουσική, φωνές, γέλια, τραγούδια…. Και μη μου πείτε ότι όλοι αυτοί «κρατούσαν τις αποστάσεις. Και μέσα στο σπίτι, μια μεγάλη, τεράστια ΤΡΥΒΛΙΑ. Γονείς δεν υπήρχαν; Γείτονες στην πολυκατοικία; Γείτονες στα γύρω σπίτια; Είπε κανείς τίποτα;

Αλλά υπήρχε ο «πατριωτισμός των Ελλήνων». Οι οποίοι νέο-Έλληνες είμαι σίγουρος ότι διασκέδαζαν – νέοι ήταν, φυσιολογικό ήταν- χορεύοντας και τραγουδώντας τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα. Έτσι δεν ήταν;

Μα εδώ ολόκληρο Κράτος αδυνατεί να επιβάλει την πειθαρχία στους δημόσιους χώρους – είδα φωτογραφία του πρωθυπουργού και της συζύγου του να μπαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φορώντας μάσκα ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι, τριγύρω τους τις είχαν …ξεχάσει στο σπίτι τις μάσκες και καθόντουσαν δίπλα-δίπλα, κολλητά-  θα την επιβάλει στους ιδιωτικούς χώρους; Και χρειάζονταν περιπολικά έξω απ΄ την Επίδαυρο κύριε Χαρδαλιά για να μη γίνει αυτό το μπάχαλο;

Τελειώνω. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4. 193. Οι νεκροί έφτασαν τους 202. Θυμάστε τους αντίστοιχους αριθμούς πριν από  δέκα μέρες; Πριν από δυο εβδομάδες; Σαν την άνοη αγελάδα, γεμίσαμε γάλα την καρδάρα και μετά της τραβήξαμε μια κλωτσιά. Δεν είμαι εγώ ο ειδικός που μπορεί να το εξηγήσει. Αλλά ούτε ο κ. Χαρδαλιάς.