28.2.20

Χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και τα παράλια


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής χιλιάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τις αφρικανικές χώρες και την υπόλοιπη Αραβία, αλλά και το Πακιστάν καταφθάνουν στη συνοριακή γραμμή του Έβρου και συγκεντρώνονται στα μικρασιατικά παράλια για να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα.
Οι δρόμοι γύρω από την Αδριανούπολη που οδηγούν στα σύνορα είναι γεμάτοι από μετανάστες κάθε ηλικίας, που σπεύδουν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας, απόφαση που πάρθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ήταν ξεκάθαρο πως το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ κατέγραφε σημαντικές απώλειες με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες μετά από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Μετά από μία δραματική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, αποφασίστηκε να εκβιαστεί η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση προκειμένου να υπάρξουν θετικές για την Τουρκία αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ δεδομένης της στρατιωτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία.
Ακόμη και με κάρα προωθούνται στα σύνορα οι μετανάστες
Έτσι ανακοινώθηκε από ανώτερους αξιωματούχους στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων πως ανοίγουν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι Σύροι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί τις τελευταίες ώρες προς τα ελληνικά σύνορα. Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων που σπεύδει στον Έβρο και τα παράλια αποτελείται από μετανάστες από άλλες χώρες.
Γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τουρκικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν από το Ντιγιαρμπακίρ προκειμένου να συνδράμουν τις τουρκικές μονάδες στο Ιντλίμπ. Ήταν ωστόσο πλέον αργά. Επίσημα η Τουρκία μετρά 35 νεκρούς και 35 βαριά τραυματίες, όμως από τα νοσοκομεία της νότιας Τουρκίας έγινε γνωστό πως οι νεκροί πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι.
Ξημερώματα Παρασκευής και απέναντι από τη Λέσβο, στην περιοχή των Μοσχονησίων και του Aιβατζίκ, μετανάστες επιβιβάζονταν στα μεγάλα φουσκωτά για να περάσουν απέναντι στη Μυτιλήνη. Την ίδια ώρα, στα σύνορα του Έβρου, άρχισαν να συγκεντρώνονται μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν είτε το ποτάμι, είτε τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.
Περί τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής τα τουρκικά ΜΜΕ έδιναν ζωντανή εικόνα από τον δρόμο που οδηγεί από την Αδριανούπολη στα σύνορα απαθανατίζοντας το ποτάμι χιλιάδων ανθρώπων που κατευθυνόταν προς την Ελλάδα.
Λίγο αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με μία οθωμανική διπλωματική πιρουέτα επιχειρούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερη σύγχυση με μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική της Τουρκίας έναντι του μεταναστευτικού». Μία στο καρφί και μία στο πέταλο δηλαδή.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα ανακοίνωνε επίσημα πως ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως πολύ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί επίσημα από τη Μόσχα πως αποστέλλονται δύο ρωσικές φρεγάτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εξοπλισμένες με πυραυλικά σύστημα Kalibr, δηλαδή τη ρωσική εκδοχή των πυραύλων Κρουζ. Οι φρεγάτες θα αναπτύσσονταν στα παράλια της Συρίας. Το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν σαφές. Η Ρωσία με πυραύλους τύπου Κρουζ σπεύδει να αποκλείσει τη νότια Τουρκία με οπλικά συστήματα τα οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Λίγο πριν το μεσημέρι στην Αθήνα συνεδρίαζε εκτάκτως η φυσική και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης στο Πεντάγωνο με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων έναντι των μεταναστών. Ο αρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος, θα αναχωρούσε αμέσως για τη Θράκη προκειμένου να συντονίσει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς στα σύνορα, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης θα ταξίδευε στη Λέσβο.
https://www.zougla.gr/