11.4.19

Οι ΗΠΑ απειλούν την Αίγυπτο με κυρώσεις: «Μην διανοηθείτε να αγοράσετε τα Su-35» - Την χάνουν μαζί με τις Τουρκία-Λιβύη;

Οι ΗΠΑ αθόρυβα δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Βόρεια Αφρική αφού από την γεωπολιτική τους στρατηγική δείχνουν να αποχωρούν εκτός της Τουρκίας και οι Αίγυπτος-Λιβύη.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απευθυνόμενος στη Γερουσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Κάιρο θα τιμωρηθεί, εάν αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη Su-35 

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Αίγυπτος είχε διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ, ότι θα λάμβανε υπόψη τις πιθανότητες κυρώσεων από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη συμφωνία.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτά τα συστήματα που επρόκειτο να αγοραστούν, θα δημιουργούσαν κυρώσεις απέναντι στο καθεστώς», δήλωσε ο Πομπέο, στην Επιτροπή Γερουσίας.
«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από αυτούς, το καταλαβαίνουν αυτό, και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν με την εξαγορά».
Έτσι βέβαια ήταν σίγουροι οι Αμερικανοί και με την Τουρκία ότι δεν θα προχωρούσε στην αγορά των ρωσικών S-400 κάτι που τελικά έγινε.
Ο Πομπέο παρότρυνε την Αίγυπτο και άλλες χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν από την αγορά ρωσικών όπλων, καθώς κινδυνεύουν να επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων (CAATSA).
Στα μέσα Μαρτίου, η Ρωσία και η Αίγυπτος υπέγραψαν σύμβαση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περισσότερων από 20 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και αεροπλάνων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η συμφωνία για την αγορά περισσότερων από 20 αεροσκαφών και όπλων αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018 και οι παραδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2020 ή το 2021.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας (FSMTC) δήλωσε ότι δεν υπεγράφησαν συμβάσεις προμήθειας αεροσκαφών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Σισί.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση ότι οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στη στρατιωτική συνεργασία και την αντιτρομοκρατία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσίασε ο Μ.Πομπέο. Από την Αίγυπτο δρουν Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner οι οποίοι και υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη Χάφταρ.
Ο Χάφταρ είναι ο εκλεκτός της Μόσχας και θεωρείται πολύ πιθανό ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει καταφέρει να ενοποιήσει την Λιβύη.
Υπόψιν ότι η Αίγυπτος ήδη έχει παραγγείλει τα ρωσικά μαχητικά 4++ γεννεάς Μig-35 και ήδη κατέχει ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Κa-52.
Έχει προ πολλού στραφεί γεωπολιτικά προς την ρωσική πλευρά και γενικώς ακολουθάει μια πολιτική εξυπηρέτησης αμιγώς των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων.
Η Λιβύη στα χέρια του Χάφταρ αναμένεται να επιστρέψει και αυτή στην ρωσική επιρροή όπως ακριβώς επί των ετών διακυβέρνησης Μ.Καντάφι.
Μόνο που αυτές οι χώρες αποτελούν την βάση των αμερικανικών συμφερόντων στην Βόρεια Αφρική.
Αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με την Τουρκία η οποία πλέον δεν το κρύβει. Θέλει να πάει σε άλλη σφαίρα επιρροής επειδή οι Αμερικανοί δεν θα της επιτρέψουν ποτέ να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη.
Βέβαια ούτε η Μόσχα θα το επιτρέψει αυτό αλλά προς ώρας εξυπηρετεί τους σκοπούς της.
Η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ αλλά έχει πάρει απόφαση από δεν θα ήθελε να φύγει «σίγουρα» και πρόκειται για την Ρωσία γιατί μπορεί να της διαθέσει ότι χρειάζεται για να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη.
Η Μόσχα έχει να διαθέσει στην Τουρκία (και θα το κάνει για να την «σπάσει» στους Αμερικανούς), άφθονη και φθηνή ενέργεια, άφθονες και φθηνές πρώτες ύλες, πυρηνική τεχνολογία και στρατιωτική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.
Η Ρωσία πάλι στηρίζει τον τουρκικό τουρισμό «δρομολογώντας» τους Ρώσους τουρίστες προς τα εκεί προσφέροντας έτσι στην Άγκυρα μεγάλα ποσά συναλλάγματος, τα οποία τώρα που χτυπιέται η τουρκική λίρα, είναι απαραίτητα
Θα πει κάποιος τι θα κερδίσει η Μόσχα από την Τουρκία, η απάντηση είναι τα πάντα:
Κερδίζει στρατηγικό βάθος αφού δεν θα μπορούν να την πλησιάσουν ουσιαστικά δυτικές δυνάμεις από την Μαύρη Θάλασσα λόγω των Στενών.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορεί να στηριχτεί και η Ουκρανία για να παίζει το ρόλο του προβληματικού γείτονα στην Ρωσία.
Κερδίζει προστασία του «μαλακού υπογάστριού της» καθώς μαζί και με το Ιράν ελέγχουν προς όφελός της και την Μέση Ανατολή.
Κερδίζει σε γόητρο καθώς αποσπά από τις ΗΠΑ έναν βασικό σύμμαχο στον οποίο η Ουάσιγνκτον είχε στήσει την γεωπολιτική της στρατηγική για τουλάχιστον 70 χρόνια.
Κερδίζει μια μεγάλη νίκη κατά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία, είτε εκβληθεί από την Συμμαχία είτε περιθωριοποιηθεί καθώς θα φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα και κατάρρευση στο νοτιοανατολικό άκρο της.
Κερδίζει τον διακαή της πόθο για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου, κάτι το οποίο η Δύση το εμπόδιζε από αιώνες.
Κερδίζει όμως και σε αξιοπιστία έναντι των υπόλοιπων στρατηγικών εταίρων της στην Ανατολή, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες που βλέπουν την Ρωσία να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με επιτυχία σε πολλαπλά μέτωπα, όπως στην Συρία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο αυτή την στιγμή και όπως όλα δείχνουν και στην Λιβύη όπου και εκεί οι Δυτικοί πιάστηκαν... στον ύπνο.
Οι ΗΠΑ δείχνουν να χάνουν χώρες- κλειδιά σε Αφρική και Α.Μεσόγειο. Το ότι έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν με κυρώσεις όποιον σκέπτεται να αγοράσει «made in Russia» περισσότερο αδυναμία δείχνει παρά ισχύ.
Γιατί με κάποιον θα πρέπει να συνεργάζεσαι στον πλανήτη, δεν υπάρχεις μόνος και δεν είσαι ισχυρότερος όλων μαζί... κανείς δεν είναι...
pronews.gr, sputniknews.gr