"Τράβηξαν το τελευταίο τους χαρτί" οι ΗΠΑ με νέο κόμμα που θα προέρχεται από τα σπλάχνα του AKP και θα οδηγήσει, όπως πιστεύουν, στην ανατροπή του Ρ.Τ.Ερντογάν. Οι πρωτεργάτες του νέου κόμματος, που θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Δύσης, είναι οι Μπαμπακάν, Γκιούλ και Νταβούτογλου.
Οι τρεις φέρεται να έχουν υποσχεθεί στη Δύση ότι θα επαναφέρουν την Τουρκία στην «κανονικότητα».
Μάλιστα ο Α.Νταβούτγλου προχώρησε σε μανιφέστο κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν αναγκάζοντας τον τελευταίο να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και να αναγγείλει "καρατομήσεις" στο εσωτερικό του κόμματος του.
Πιο αναλυτικά, εντείνονται οι υπόγειες διεργασίες στην Τουρκία, παρά την παντοκρατορία, αλλά και την τρομοκρατία από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κορυφαία στελέχη μέχρι πρόσφατα του ΑΚΡ (του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή), του οποίου υπήρξαν ιδρυτές, φέρονται να πρωτοστατούν στο παρασκήνιο για την ίδρυση νέου κόμματος.
Μεταξύ των στελεχών αυτών είναι ο Αλί Μπαμπακάν, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και ο «θεωρητικός» του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν η αποστασιοποιήθηκαν μετά από διαφωνίες τους με τον Ερντογάν. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως έχουν συγκεντρώσει 50 πρώην και νυν βουλευτές του AKP.
Το νέο κόμμα θα λέγεται “Yeni Parti”, δηλαδή «Νέο Κόμμα» και όπως όλα δείχνουν ο βασικός τους στόχος είναι οι προεδρικές εκλογές του 2024.
Ο Α.Γκιουλ έλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία πριν μερικές ημέρες. Ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον τέως Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του κ. Γκιούλ.
Επιπλέον, ο Α. Νταβούτογλου έκανε μια γρήγορη περιοδεία στην Άγκυρα όπου και συναντήθηκε με παλιά και νέα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti).
Οργή Ρ.Τ.Ερντογάν: "Θα προχωρήσω σε καρατομήσεις"
Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, χτες το μεσημέρι από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, ο Πρόεδρος Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο λαμβάνουν χώρα «περίεργες εξελίξεις». Σύμφωνα με τον ίδιον η τελική εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υποστηρικτές του αποδίδουν τις ήττες που υπέστησαν σε εκλογική νοθεία από άγνωστες ομάδες, ενώ διεξάγουν δικαστικό αγώνα για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Καθώς μαχόμαστε έξω από το κόμμα, πρέπει να πω ότι έχουμε ανθρώπους που μας κάνουν ζημιά κι από το εσωτερικό», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του σε υποστηρικτές του κόμματος του.
Δεν αναφέρθηκε στα ονόματα των εσωτερικών εχθρών του, αλλά είναι γνωστό σε ποιους αναφέρεται.
«Αυτό που συμβαίνει σε κάθε επαρχία και σε κάθε εκλογική περιφέρεια, το έχουμε πληροφορηθεί.
Τα γνωρίζουμε όλα, για το μέλλον αυτού του κόμματος θα αποδώσουμε ευθύνες. Δεν θα τους κουβαλάμε στην πλάτη μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μανιφέστο Αχμέτ Νταβούτογλου - Τί αναφέρει
Πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε για λογαριασμό της Τουρκίας τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, και πρώην στενός σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε δριμύτατα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις κακές επιδόσεις του στις πρόσφατες τουρκικές τοπικές εκλογές, στις οποίες έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, δύο πόλεις που το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του κυβερνούσαν επί 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα αυτά ευθύνονται αλλαγές πολιτικής και η συμμαχία του AKP με τους εθνικιστές.
Πρόκειται για την πρώτη μείζονα πρόκληση που ο 60χρονος Αχμέτ Νταβούτογλου απευθύνει στον Ερντογάν αφότου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, πριν από τρία χρόνια.
Μέλος του AKP ο ίδιος, επέκρινε την οικονομική πολιτική του κόμματος, τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης και τη ζημιά που υποστηρίζει ότι έκανε το κόμμα στον διαχωρισμό των εξουσιών και στους θεσμούς της Τουρκίας. «Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως η πολιτική των συμμαχιών έβλαψε το κόμμα μας, τόσο σε όρους αριθμού ψηφοφόρων όσο και όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος», τόνισε ο Νταβούτογλουσε 15σέλιδη δήλωση που εξέδωσε.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο ήθος του AKP έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια από μια βασισμένη στην ασφάλεια και κρατικιστική προσέγγιση, η οποία οφείλεται στη διάθεση να διατηρηθεί το στάτους κβο.
Ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως πρόσφατες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής φανερώνουν απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, «εκφοβίζουν τους παγκόσμιους, επενδυτές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας, και οδηγούν σε αδιέξοδο».
«Ο κύριος λόγος για την οικονομική κρίση είναι μια κρίση στη διοίκηση. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εξαφανίζεται, αν οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής απέχουν από την πραγματικότητα»,τόνισε στη δήλωσή του, προειδοποιώντας κατά της ευνοιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και των προσλήψεων που γίνονται στο δημόσιο λόγω προσωπικών διασυνδέσεων.
Επιπλέον ο Α.Νταβούτογλου ανέφερε την ανάγκη για μεταρρύθμιση εκ των ένδον και κατηγορώντας για τα κακά αποτελέσματα «μια μικρή και άπληστη ομάδα μέσα στο κόμμα»: «Καλώ τα στελέχη του κόμματός μας και τα αρμόδια όργανα να εκτιμήσουν όλα αυτά τα ζητήματα και το μελλοντικό όραμά μας με λογική και ψυχραιμία», τόνισε.
Τον Αύγουστο του 2014 ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος Ερντογάν είχε διορίσει τον Νταβούτογλου ως νέο πρωθυπουργό. Πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Ερντογάν έθετε τον Νταβούτογλου επικεφαλής της κυβέρνησης και του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος AKP.
Η επιλογή του Ερντογάν να αναδείξει ως δελφίνο του αυτόν τον 55χρονο τότε πανεπιστημιακό ήταν κοινό μυστικό και είχε μάλιστα προαναγγελθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οι δυο τους συνεννοούνταν θαυμάσια και είχαν αναπτύξει σημαντική πολιτική συνέργεια.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εργαζόταν στο πλευρό του Ερντογάν από το 2003 που αυτός ο τελευταίος είχε αναλάβει την πρωθυπουργία. Υπήρξε αρχικά διπλωματικός σύμβουλός του, πριν αναλάβει το 2009 το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών.
Βουλευτής του AKP στη γενέτειρά του, το Ικόνιο, και πολύγλωσσος, άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών μια νέου τύπου διπλωματία που αποκλήθηκε «νεο-οθωμανική» και οδήγησε στην επιστροφή της Τουρκίας στο παγκόσμιο προσκήνιο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Ο απολογισμός αυτής της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» επιδεινώθηκε ωστόσο στη συνέχεια σημαντικά. Μετά την «Αραβική Άνοιξη του 2011», η Άγκυρα διατηρεί πολύ κακές σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ισραήλ, που ήταν κάποτε σύμμαχός της.
Αυτή η νέα προσέγγιση από τον Νταβούτογλου, που έκανε την Τουρκία να αναδειχθεί στο εξωτερικό, έκανε και τον πρόεδρο Ερντογάν να τον διορίσει το 2014 πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν πίστευε πως ο πρώην υπουργός θα συμμεριζόταν τις ιδέες του σε ό,τι αφορούσε το μέλλον της εσωτερικής πολιτικής.
Και θα αποδειχθεί πως η επιλογή του Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία ήταν ένας υστερόβουλος εκ μέρους του Ερντογάν διορισμός ώστε να ευνοήσει τη δημιουργία ενός ισχύρου πολιτικού συστήματος μέσω της προεδροποίησης της πολιτικής εξουσίας -- κάτι που θα έδινε τεράστια εξουσία στον πρόεδρο και πολύ λιγότερη στον πρωθυπουργό.
Καθώς ο Νταβούτογλουπ δεν υποστήριζε αυτή τη μεταρρύθμιση και συνεπώς δεν υποστήριζε τις ενέργειες του προέδρου, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσει, το 2016, από τη θέση του πρωθυπουργού. Λίγο νωρίτερα είχε υπογράψει μετ' επαίνων με τους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Ο Νταβούτογλου θα παραμείνει ωστόσο μέλος του AKP για να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους του και να εκφράζει τις απόψεις του.
Στις 5 Μαΐου 2016, ανακοίνωσε στο κόμμα την επιθυμία του να μην είναι υποψήφιος ως αρχηγός του στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, όταν κάποιος ανακοινώνει πως δεν θέλει να είναι ο αρχηγός στο επόμενο πολιτικό ραντεβού, οφείλει να αποχωρήσει από τη θέση του, κάτι που ο Νταβούτογλου έπραξε στις 22 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.