Την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρισκόταν στα Σκόπια και είχε συναντήσεις με τον Ζάεφ και την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, στην Αθήνα βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ. Την είχε συγκαλέσει ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και συμμετείχαν οι Αρχηγοί όλων των Γενικών Επιτελείων.
Το πρώτο και κορυφαίο θέμα στην ατζέντα ήταν η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και πως αυτή θα υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η συμφωνία δεν αφορά μόνο στον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι ένα μέρος της αμυντικής συμφωνίας που φωτίστηκε περισσότερο ,αλλά υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ζητήματα.
Η εκπαίδευση ,η αναδιοργάνωση και ο εξοπλισμός των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας είναι θέματα που σε μεγάλο βαθμό θα αναλάβει η Ελλάδα. Γι΄ αυτό το λόγο αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη να δοθεί στο Γ΄Σώμα Στρατού πρωταγωνιστικός ρόλος στην αμυντική συνεργασία που ξεκινά, Οι εντολές προς το Γ΄ Σώμα Στρατού είναι να καταγράψει άμεσα τις ανάγκες των γειτόνων και να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια ικανοποίησής τους. Οι λόγοι που υπάρχει αυτή η άποψη είναι νομίζουμε προφανείς:
•Η Τουρκία που 27 χρόνια “έπαιζε” μόνη της στα Σκόπια τον ρόλο του “στρατιωτικού συμβούλου” καταλαβαίνει ότι χάνει τον έλεγχο. Τόσα χρόνια προσπαθούσε με την παροχή μικρής οικονομικής βοήθειας ή με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη της γειτονικής χώρας να αποκτήσει ηγεμονική σχέση. Τώρα κατανοεί ότι υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός και σπεύδει να πλειοδοτήσει. Το μειονέκτημα που έχει έναντι της Ελλάδας, είναι επίσης προφανές. Η Βόρεια Μακεδονία έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδρομή , στο τέλος της οποίας ελπίζει να βρει ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ. Για να γίνει αυτό ,γνωρίζει ότι ο πιο ασφαλής συνοδοιπόρος είναι η Ελλάδα κι όχι η Τουρκία που ειδικά αυτή τη περίοδο έχει απέναντί της ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης. Μόλις χθες απειλήθηκε ανοιχτά από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο με αποβολή από το ΝΑΤΟ ,αν επιμείνει στην αγορά των S-400.
•Υπάρχει κι άλλη χώρα που θέλει να εμπλακεί στην αναδιοργάνωση των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι άλλη από την Βουλγαρία, η οποία προφανώς συγκρινόμενη με την Ελλάδα δεν έχει τύχη για να αναλάβει εκείνη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αναδιοργάνωσης των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν έχει την νατοϊκή εμπειρία της Ελλάδας, δεν έχει τις παραστάσεις τόσων ετών από τη Συμμαχία και δεν έχει και τίποτα που να τις περισσεύει σε εξοπλισμό για να παραχωρήσει στη γειτονική χώρα.
Πολλοί θα αναρωτηθούν λογικά πως είναι δυνατόν μια τόσο μικρή χώρα να προκαλεί τέτοιο ενδιαφέρον. Πολύ σωστή η απορία. Η απάντηση είναι ότι η “γεωπολιτική της μετοχή” έχει “φουσκωθεί” από τις μεγάλες δυνάμεις που θέλουν την ύπραξη αυτού του κράτους πάση θυσία. Η ψυχρή λογική έλεγε και λέει ότι κι εμείς πρέπει να ΄χουμε την ίδια άποψη. Η διάλυση του μικρού κράτους θα οδηγούσε σίγουρα σε “μεγαλύτερη” Αλβανία κι όχι μόνο. Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που το θέλουμε.
Σ΄ ότι αφορά στο αεροπορικό κομμάτι της συμφωνίας απομένει να τακτοποιηθούν όλες οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες , ώστε να αρχίσουν οι πτήσεις επιτήρησης-ελέγχου του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.
mlitaire.gr