12.9.17

Το ΠΝ απέναντι από τον τουρκικό Στόλο στην Κύπρο: Πυραυλάκατος με βλήματα MM40 block 2 Exocet πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ


«Απέναντι» από τα σκάφη του τουρκικού Ναυτικού βρίσκεται η ΤΠΚ του ΠΝ «Σημαιοφόρος Σιμιτζόπουλος» η οποία παρακολουθεί τις ασκήσεις που προανήγγειλε με παράνομη NAVTEX για σήμερα η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού από πυραυλάκατο του ΠΝ, τα οποία εκτελούν από τις πρωινές ώρες σήμερα άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ΤΠΚ του ΠΝ είχε πραγματοποιήσει εχθές άσκηση έρευνας και διάσωσης με εναέρια μέσα του ΓΕΕΦ, εν μέσω μιας περιόδου όπου η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX με αριθμό 868/17 ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις για σήμερα, σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει μέρη των τεμαχίων 6, 7, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ με το "6" να περιλαμβάνεται εξολοκλήρου καθώς η Άγκυρα το θεωρεί ότι ανήκει δική της υφαλοκρηπίδα.
Η ΤΠΚ του ΠΝ που βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα, συνεχώς.
Πρόκειται για την ΤΠΚ τύπου LA COMBATTANTE IIIb «Σημαιοφόρος Σιμιτζοπουλος» η οποία διαθέτει ισχυρότατο οπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα το σκάφος φέρει οκτώ βλήματα επιφανείας-επιφανείας  EXOCETMM40 BLK2 MOD-1, ένα αντιπυραυλικός και εγγύς αμύνης σύστημα RAM MK31 GMWS, ένα πυροβόλο OTO MELARA SUPER RAPID των 76 χλστ. και δύο Oto-Breda μικρότερου διαμετρήματος.  
Τα βκήματα EXocet block 2 με εμβέλεια σχεδον 80 χλμ. και πολεμική κεφαλή 670 χλγρ. αποτελεούν ένα απο τα ισχυρότερα που έχει στη διάθεσή του το ΠΝ, εκτός μόνο των Excoet block 3  των οποίων η εμβέλεια αγγίζει τα 180 χλμ.
Σημειώνεται ότι η ΤΠΚ του ΠΝ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ.
 Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.