Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μεγάλες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό και προανήγγειλε αποσύρσεις οπλικών συστημάτων, που παρουσιάζουν σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πρόχειρο κείμενο που διέρρευσε, καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης των αμυντικών δαπανών κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά έτος. Για το λόγο αυτό θα αποσυρθεί πολύ μεγάλος αριθμός οπλικών συστημάτων, ενώ πολλές μονάδες θα καταργηθούν πλήρως.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που αφορά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να προμηθευτούν συστήματα με πολύ χαμηλό κόστος, προκειμένου να καλύψουν κρίσιμες ελλείψεις και ταυτόχρονα να αποσύρουν συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας τα οποία απαιτούν υψηλά ποσά για τη συντήρησή τους. Σημειώνεται, ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε ολλανδική πρόταση για την πώληση στην Ελλάδα 18 νέας παραγωγής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000 που επίσης είχαν κριθεί από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ως πλεονάζον υλικό.
Πιο συγκεκριμένα θα αποσυρθούν όλα, δηλαδή και τα 60, άρματα Leopard 2Α6. Θα αποσυρθούν 16 ελικόπτερα AS532U2 Cougar Mk.II, 10 ναρκαλιευτικά Tripartite και περίπου 28 αεροσκάφη F-16 MLU! Η διάθεση προς πώληση των 60 Leopard 2A6 θα μπορούσε δυνητικά να ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά, καθώς το κόστος διάθεσης και το επίπεδο ομοιοτυπίας με τα ελληνικά Leopard 2HEL θα αποβούν καθοριστικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της πιθανότητας. Σε κάθε περίπτωση, έστω και η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας που πρώτο είχε αναφέρει το DEFENCEPOINT για την προμήθεια 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.
Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα είναι η απόσυρση των 10 ναρκοθηρευτικών τύπου Tripartite, τα οποία αποτελούν ένα σχετικά σύγχρονο στολίσκο σκαφών του τύπου σε υπερ-επαρκή αριθμό για να καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μπορεί να αποσύρει τόσο τα δύο ναρκοθηρευτικά τύπου HUNT, όσο και τα δύο τύπου OSPREY και φυσικά τα τρία απηρχαιωμένα ναρκαλιευτικά τύπου ΑΛΚΥΩΝ. Τυχόν προμήθεια των Tripartite θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να καλύψει τη συγκεκριμένη απαίτηση με κόστος πολύ μικρότερο της προμήθειας νέας ναυπήγησης πλοίων (που ούτως ή άλλως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απίθανη) και να τυποποιηθεί σε έναν τύπο πλοίου με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα στο κόστος λειτουργίας, εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης.Τέλος, εξίσου ενδιαφέρουσα για την ελληνική πλευρά είναι και η περίπτωση των 16 ελικοπτέρων AS532U2 Cougar Mk.II τα οποία αποτελούν γνωστή πλατφόρμα για την Πολεμική Αεροπορία (παραλλαγή των AS332 Super Puma τα οποία είναι σε υπηρεσία) που θα μπορούσαν να καλύψουν την απαίτηση για νέα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης / έρευνας και διάσωσης μάχης (SAR / CSAR) με πολύ μικρότερο κόστος από τα προϋπολογιζόμενα 234 εκατομμύρια ευρώ που έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του εξοπλιστικού προγράμματος 2011-2025.
Στην Ολλανδία, επίσης, θα περικοπούν 12.300 θέσεις εργασίας, ενώ τίθενται εν αμφιβόλω οι δυνατότητες εκτέλεσης επιχειρήσεων αντίστοιχες με αυτή του Αφγανιστάν. Την έλλειψη των Leopard θα καλύψουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα τεθωρακισμένα οχήματα Bushmaster και τα F-16 θα αντικατασταθούν από τα F-35.
Όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από ενώσεις εργατών αλλά κι από τους ίδιους τους στρατιωτικούς. Πολύ σοβαρά τίθεται πλέον το ερώτημα για το μέλλον των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων – τι ταυτότητα θα έχουν και τι αποστολές θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.
defencepoint.gr